събота, 22 октомври 2016 г.

"Look deep into Nature, and then you will understand everythingbetter!" Albert Einstein

Приятели наши, на Природата, децата, конете, красотата!
Тук до язовир Искър е новият ни дом- Happy Horses в Резерват Шаварите. Както винаги отваряме врати за доброжелателни приятели и сподвижници, влюбени в живота! Хора със специално кътче в сърцата за красотата, децата, Природата и животните.

Посредством нещо като семеен кооператив, създавайки нещо като природен център, заформяйки съботно- неделни кръжоци/занимални, с възможност за транспорт от и до центъра на София, в които да увлечем децата в ежедневните за нашия бит занимания:
o Създаване и управление на конско пасище;
o Безопасно и естествено общуване с конете;
o Конна езда, английски стил;
o Соколарство;
o Натурално коневъдство, земеделие и градинарство;
o Опознаване на животните, птиците, растенията и околната среда и грижи за тях;
o ПриРодно строителство и архитектура
o ПриРодоСъОбразни практики- използване на елементите като източник на енергия, управление на ресурсите, билкосъбиране, компостиране, градинарство и др.


Каним всички деца и родители, на които това се струва прекрасна идея, да ни посетят.
Първоначално събираме мнения и предложения, а съвсем скоро ви очакваме да се включите и в някоя от многото ежедневни дейности, характерни за едно конско стопанство. 
Тъй като нашето е съвсем на ново място, освен тях имаме и други, свързани с първоначалното ни устройство тук.

В момента текущи такива са:
- проектиране и изграждане на компостер, парник и пермакултурна градина


- разглобяване на конюшнята от пасището на Витоша и пренасянето и сглобяването и тук, в голямото хале на Шаварите


-очакваме малко щом се затопли да се погрижим да се закопае и тръбата, с която се захранваме с вода за битови нужди, както и тази на канализацията. Изкарахме цялата тежка зима без течаща вода и канализация, което за нас не е нещо ново, но все пак бихме искали да се възползваме от тези велики удобства на цивилизацията, особено след като тук има всички условия за това. :)

-предстои ни да организираме разглобяването и транспорта на къщичка от изолационни панели от двора ни в Павел Баня, която да се монтира отново тук и да служи като подслон за доброволците, които очакваме тази година.

-Не толкова спешни са направата на указателни табели за входа и по пътечките на резервата,  могат да почакат до пролетта, но може от сега да се измислят и проектират. 
Същото важи и за разни кътчета за сядане и за наблюдателницата за диви животни.
Много и все неща, с които сами не успяваме да се справим, а и смятаме, че много от вас имат енергията, желанието, креативността, а и биха ги направили по-добре!

 Надяваме се с времето с ваша помощ и с помощта на децата, да успеем да превърнем това кътче в желано място за съботно-неделен отдих, спорт и творческа изява.Предстои ни много креативна работа, както теоритична, така и на практика, така че- заповядайте! Тук си струва да се дойде за цял ден, подгответе се като за пикник, а тук на огъня винаги има и нещо топличко и вкусно. В дерето пък има прясна коприва, да не си тръгвате с празни ръце... И ето ти неделна програма. 

Общуването с и в природата е като метафора за живота и търсенето на истинската собствена същност.

"Look deep into Nature, and then you will understand everything better!"
Albert EinsteinНяма коментари:

Публикуване на коментар